Utbud företagslån för nystartat företag

När ett företag är inne i en växande fas kan det vara fördelaktigt att ta ett företagslån. Likaså kan det vara en bra skjuts på vägen att ta ett företagslån för nystartat företag. Läs vidare om hur företagslån funkar och vad man bör tänka på.

Att ta företagslån för nystartat företag

Att ta företagslån för ett nystartat företag kan skilja sig något från att exempelvis ta ett lån för privat bruk. Många gör misstaget att enbart vända sig till sin ordinarie bank, men denna behöver inte vara den bästa när det kommer till företagslån och de behov som just ditt företag har. Eftersom det finns en mängd olika banker med olika erbjudanden kan det vara smart att jämföra olika aktörer för att hitta det mest förmånliga lånet. Här är det bra att i förväg ha funderat ordentligt över hur mycket pengar som behövs, vilken tidshorisont man har på att betala tillbaka lånet och hur mycket ränta man har råd med.

Hur man ansöker om företagslån

Innan man ansöker om lån bör man alltså jämföra olika banker med varandra. Detta kan man göra på flera sätt:

  • Fysiska möten med bankerna
  • Online via en låneförmedlare

Ett sätt är alltså att ta kontakt med respektive bank och boka in ett möte, där man tillsammans kan diskutera sig fram till vilken typ av lån man vill ta, hur mycket ränta man ska ha och vilken tidshorisont som lånet ska ha. Ett annat sätt är att använda sig av en låneförmedlare online, där man kan jämföra olika banker med varandra. Låneförmedlaren tar en kreditupplysning av ditt företag som sedan alla långivare som samarbetare med förmedlaren får ta del av. Därefter förmedlas de olika låneerbjudanden som långivarna gett, och låntagaren kan i lugn och ro jämföra och välja mellan dessa.

Så mycket pengar kan man låna

Det finns ingen generell gräns för hur mycket pengar man får låna till sitt företag. Det finns företagt som av olika skäl inte får låna några pengar alls, och sedan finns det företag som lånar miljarder kronor. Denna summa är istället individuellt baserad, och grundas exempelvis i företagets omsättning, hur långivarna beräknar att företaget kommer gå på sikt och om det finns tidigare kreditanmärkelser.