Elpris timme för timme kan hålla nere elkostnaderna

Visste du att det finns elavtal som innebär att du betalar elpris timme för timme? Elpriset följer då priset på börsen – vilket kan variera ganska mycket under ett dygn. Det är till exempel ofta som lägst på natten och som högst på morgon och eftermiddag då dom flesta hushåll konsumerar som mest.

Ett sådant avtal innebär vissa risker men det kan också hjälpa till att hålla nere kostnaderna.

Följ elpris timme för timme och håll nere elkostnaderna

Att teckna ett elavtal med timpris innebär vissa risker men för den som kan anpassa förbrukningen finns många fördelar. Det är enkelt att se aktuellt elpris timme för timme, till exempel genom hemsidor och appar.

Genom att följa prist går det som sagt anpassa förbrukningen efter det. När det är lågt är det perfekt att passa på att starta tvättmaskin, diskmaskin och annat som drar mycket och när det är högt är det helt enkelt bättre att låta bli och vänta till priset går ner.

Alternativet med elpris timme för timme passar dock inte för alla hushåll – för vissa är det helt enkelt svårt att anpassa förbrukningen. Kanske måste elbilen laddas under en viss tid på dagen och så vidare – då kan detta snarare vara ett dåligt alternativ.

Fler sätt att hålla nere elkostnaderna

Att följa elpris timme för timme och anpassa förbrukningen efter det är ett bra första steg för att hålla nere elkostnaderna – för den som har möjligheten. Det finns dock även åtgärder för att minska den totala förbrukningen, vilket även det hjälper till att hålla nere kostnaderna.

Förutom att undvika att starta tvättmaskin, diskmaskin, och annat som har en hög förbrukning när elen är som allra dyrast finns även små justeringar att göra i hushållet, som i det långa loppet ger en längre elräkning.

  • Sänk inomhustemperaturen – Oavsett värmesystem är det den del del av ett hushåll som har högst energiförbrukning. Här handlar det förstås inte om att behöva frysa men att sänka inomhustemperaturen med 0,5–1 grad kommer göra skillnad i längden. Fram med raggsockar, filtar och mysiga tjocktröjor!
  • Häng tvätten i stället för att torktumla den – Går torktumlaren varm hemma? I så fall kan det finnas mycket pengar att spara genom att hänga tvätten i stället för att torka den i maskin.