Olika typer av bilbelysning

Funderar du på att skaffa ny bilbelysning? Det finns gott om olika typer av modeller att välja mellan. Till exempel kan du se följande på marknaden:

  • Helljus
  • Halvljus
  • Extraljus
  • Varningsljus
  • Xenonljus

I den här texten berättar vi lite mer om de olika typerna du kan se i affärerna.

Extraljus

Extraljus kan vara en god investering för den som ofta kör på dåligt belysta vägar under vinterhalvåret. Med extra bilbelysning ges längre sikt vilket kan förlänga din reaktionstid med flera sekunder, vilket ju kan vara livsavgörande om olyckan skulle vara framme. Extraljus kan säljas i paket, till exempel i 2-, 3- eller 5-pack där monteringsanordning och kablar också ingår.

Helljus och halvljus

Helljus och halvljus är mycket viktigt för din och andras säkerhet ute i trafiken. Om du inte har bytt lyktor på länge kan det vara dags att göra det, även om de fortfarande fungerar. Om du till exempel byter från en gammal halogen till en ny halogen, så kan du räkna med att ljuset i mörkret förstärks med nästan en tredjedel.

Men de olika typerna har sina olika för- och nackdelar. En fördel med bilbelysning i LED är en mycket lång livslängd. Den långa livslängden kan till stor del förklaras med att dioderna inte blir lika varma som i exempelvis xenon- eller halogenlyktor. Vissa menar dock att ljuset från LED inte riktigt är lika snyggt som ljuset från xenon.

Varningsljus

Varningsljus är kanske inte något som privatpersoner köper rent generellt, men de kan vara en mycket viktig del av trafiksäkerheten. Det används till exempel vid fordonskontroller, vägarbeten och på breda fordon. De har då ofta en orange färg. Utryckningsfordon som polis, brandbil och ambulans har blåa varningsljus.

Ficklampor som en del av din bilbelysning

Ficklampor är kanske inte det första du tänker på när du tänker på bilbelysning. Samtidigt är det något som kan vara väldigt viktigt att ha redo i bilen. Om du får bilproblem, eller om olyckan är framme samtidigt som du inte har några batterier på mobilen, kan en bra och stark ficklampa vara avgörande för att ta dig ur en jobbig situation. Det kan också vara bra att ha en pannlampa, så att du kan laga eventuella problem med bilen i mörkret och samtidigt ha båda händerna fria.