Vad ingår i ett hemlarm?

Idag är hundratusentals hem utrustade med hemlarm – någon som för många ger en ökad trygghetskänsla. Det är förstås bra även för säkerheten på flera olika sätt och det finns mängder av olika typer av larm och leverantörer att välja på. För att veta vad som ingår, eller rättare sagt kan ingå, följer nedan några exempel.

Olika larmdelar

Ett hemlarm har i regel flera olika larmdelar. Larmdelarna är den utrustning som monteras och installeras för att skydda huset och kan bestå av alltifrån inbrottslarm till kameror. Ett larmsystem vara både simpelt och avancerat beroende på behov. Många väljer att börja med några delar, för att sedan bygga ut och komplettera om det behövs. Andra larmdelar för hemlarm som finns att tillgå, förutom inbrottslarm och kameror, är:

  • Vibrationslarm som monteras på fönster
  • Överfallslarm
  • Brandlarm

Det går alltså att själv välja vilka larmdelar som önskas och många larmbolag erbjuder skräddarsydda system utifrån behov och önskemål.

Hemlarm kopplat till larmcentral eller inte

Det finns två olika typer av hemlarm och system – den ena typen är kopplad till en larmcentral och den andra inte. Ett larm som inte är kopplad till någon larmcentral är vanligtvis kopplad till en app, till exempel i en mobiltelefon, som då larmar om det är förekommer onormal aktivitet. Har man kameror kopplade till larmet går det genom appen se vad som händer i hemmet och skulle det vara ett inbrott eller något annat kan polisen kontaktas.

Med ett hemlarm som i stället är kopplat till larmcentral så skickas larmet dit och operatören som tar emot larmet kan vidta lämplig åtgärd. Dessa larmcentraler är bemannade dygnet runt och den som har larmet kan känna sig trygg vare sig personen befinner sig i bostaden eller inte. Även här kan operatören, om larmet är utrustat med en eller flera kameror, se vad som händer och skicka ut lämplig hjälp i form av väktare eller polis.

Ett hemlarm kopplat till larmcentral är säkrare eftersom ägaren inte behöver ha koll själv. Låt säga att personen glömt mobilen hemma, i bilen eller någon annanstans när ett larm aktiveras – då hinner det gå lång tid innan åtgärd sker. Skickas larmet däremot till en dygnet-runt-bemannad central finns ingen risk för fördröjning.

Vilket hemlarm som bör väljas beror därmed på behov av säkerhet och hjälp – men det blir självklart även en prisfråga.